Noul sistem de verificare a pensiilor după recalculare, confirmat de Casa de Pensii. Cum ajută pensionarii, cine va avea de câștigat

de: Alexandru Puiu
02 10. 2024

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat implementarea unui nou sistem informatic care va facilita revizuirea și corectarea deciziilor de recalculare a pensiilor. Aplicația destinată revizuirii dosarelor este acum funcțională și va contribui semnificativ la procesul de corectare a celor 170.000 de documente care conțin erori și care nu au fost încă transmise pensionarilor. Noul sistem vine ca un răspuns la numeroasele solicitări ale pensionarilor care au semnalat nereguli legate de anii de vechime sau punctele de stabilitate necalculate corect.

Cum funcționează noul sistem de verificare

Noua aplicație informatică lansată de CNPP este menită să verifice documentele în care pensionarii au raportat nereguli sau erori în procesul de recalculare a pensiilor. Angajații caselor de pensii folosesc aplicația pentru a compara datele din dosarele fizice cu informațiile din sistemul electronic, pentru a detecta și corecta eventualele greșeli. În medie, verificarea unui dosar durează între 10 și 30 de minute, în funcție de complexitatea fiecărui caz.

„Verificăm file cu fila dosarului, verificăm cu datele cuprinse în sistem. În cazul în care descoperim erori, le corectăm manual, iar deciziile corecte vor fi trimise către pensionari în cel mai scurt timp”, au declarat reprezentanții Casei de Pensii.

După expedierea deciziilor către pensionari, aplicația va fi utilizată și pentru revizuirea dosarelor celor care au solicitat în mod explicit o reevaluare a pensiei. Pensionarii pot depune cereri de revizuire la casa de pensii, iar dosarele vor fi procesate în ordinea primirii.

Cine va avea de câștigat

Pensionarii care au primit decizii greșite în urma recalculării pensiilor sunt cei care vor beneficia cel mai mult de pe urma acestui nou sistem de verificare. În cazul în care se descoperă că pensiile trebuiau să fie mai mari, aceștia vor primi retroactiv diferențele financiare, ceea ce înseamnă că vor beneficia de sume suplimentare de la data recalculării.

Procesul de revizuire va include și dosarele care, din cauza complexității, nu au fost încă expediate. Președintele CNPP, Daniel Baciu, a declarat că 9.400 de decizii urmează să fie revizuite, multe dintre acestea implicând mai multe recalculări. În total, 170.000 de decizii de recalculare sunt încă în proces de corectare, iar pensionarii vor primi toate modificările necesare în următoarele luni.

Când vor fi trimise toate deciziile de recalculare

Conform estimărilor CNPP, toate deciziile de recalculare a pensiilor ar trebui să fie transmise pensionarilor în cel mult o lună. În cazul în care procesul de verificare nu va fi finalizat la timp, pensionarii care așteaptă recalcularea vor primi retroactiv diferențele financiare de la 1 septembrie. Acest lucru asigură că niciun pensionar nu va fi privat de drepturile sale, chiar dacă decizia finală întârzie să ajungă.

„Dacă nu vom reuși să le finalizăm pe toate, vor primi în noiembrie retroactiv de la data de 1 septembrie”, a declarat Daniel Baciu. Aceasta este o veste bună pentru pensionarii care au avut de așteptat până acum pentru recalcularea corectă a pensiilor lor.

În concluzie, noul sistem de verificare a deciziilor de recalculare a pensiilor reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea procesului de gestionare a pensiilor în România. Pensionarii care au întâmpinat probleme legate de recalculare au acum o șansă reală de a primi corectările necesare, iar sistemul informatic implementat va accelera procesul și va aduce claritate și echitate în acest domeniu.